Welkom, lieve baby!

Babyspeelgoed 1 maand

babyspeelgoed 1 maand

Welkom op de wereld, lieve baby! Tijdens zijn eerste weken buiten de baarmoeder heeft een baby weinig anders nodig dan warmte, voeding en verzorging. Het is nog enorm wennen in een omgeving waarin zoveel te zien, horen, voelen, ruiken en proeven valt. Hoewel: een pasgeboren baby moet al zijn zintuigen nog ontwikkelen en krijgt dus lang niet zoveel mee als wij. Bovendien raakt hij daardoor al snel overprikkeld. Het is dan ook belangrijk om specifiek babyspeelgoed voor 1 maand aan te bieden aan een baby van een paar weken oud, zodat hij slechts minimaal gestimuleerd wordt en niet overstuur raakt. Welk speelgoed dat is, zetten we hieronder voor je op een rij!

Babyspeelgoed om naar te kijken

Pasgeboren baby’s zien de wereld nog niet zoals wij. Hun zicht beperkt zich tot een afstand van zo’n 20 à 30 centimeter, precies genoeg om naar hun moeder of vader te kijken tijdens het drinken aan de borst of uit een fles. Bovendien zien ze de eerste weken alleen zwart, wit en grijstinten. Pas na een week of zes beginnen ze heel langzaamaan kleuren te onderscheiden.

Babyspeelgoed voor 1 maand is dan ook bij voorkeur zwart-wit of fel gekleurd, zodat de baby het contrast tussen de verschillende kleuren goed kan onderscheiden. Erg leuk om samen te doen is kijken naar babyboekjes zoals ‘Milo ziet de wereld in zwart-wit‘, ‘Hey baby, kijk!‘ en ‘Baby ziet… – kijkboek met spiegeltje‘. Deze boekjes bevatten plaatjes en patronen in zwart-wit en primaire kleuren waar een pasgeboren baby met veel interesse naar zal kijken. Dat maakt deze boekjes ook ideale kraamcadeautjes!

Babyspeelgoed 1 maand om naar te luisteren

Tijdens de eerste levensweken van een baby kan het prettig zijn om bepaalde geluiden die voor hem of haar herkenbaar zijn regelmatig af te spelen. Een muziekdoosje op de slaapkamer kan bijvoorbeeld helpen om een bedritueel te creëren. Een boxmobiel kan ervoor zorgen dat de box voor je kindje een fijn en vertrouwd plekje wordt. En hoewel het geen speelgoed is biedt een white noise apparaatje uitkomst voor kindjes die erg gehecht zijn aan de ruis die ze gewend zijn uit de baarmoeder.

Babyspeelgoed om aan te voelen

Negen maanden lang voelde je baby om zich heen alleen vruchtwater, de binnenkant van de vruchtzak en de navelstreng. Zacht, warm en vertrouwd. Het kan dan ook fijn zijn voor een pasgeboren baby om aan zachte knuffels of knuffeldoekjes te voelen. Bijkomend voordeel is dat je deze als ouder een poosje bij je kunt dragen, zodat de knuffel of het doekje naar jou gaat ruiken. Je baby heeft dan een vertrouwde geur om zich heen, wat hem of haar enorm kan helpen om tot rust te komen!

Ook zijn er speciale octopusknuffels verkrijgbaar waarvan de tentakels zo gevormd zijn dat ze de baby doen denken aan de navelstreng. Met zijn natuurlijke grijpreflex kan een pasgeboren baby deze knuffel precies zo vastpakken als hij de navelstreng in de baarmoeder van zijn moeder vastgreep – een dierbare herinnering die een kalmerend effect teweegbrengt.

babyspeelgoed 1 maand
babyspeelgoed 1 maand

Samen spelen

Het allerfijnst voor je kleintje is en blijft tijdens die eerste weken echter de aandacht van zijn ouders of verzorgers. Samen liedjes zingen, boekjes lezen en wennen aan een nieuwe omgeving. Houd bij alles wat je doet rekening met het beperkte zicht van je kindje. Breng je gezicht dicht bij zijn gezicht om hem de kans te geven jou te bestuderen en benoem alles wat je in huis ziet terwijl jullie samen rondlopen. Je kindje wordt rustig van het geluid van je stem, de nabijheid van je geur en leert zo op een veilige manier kennismaken met de wereld om hem heen.

Meer babyspeelgoed voor 1 maand

Veel babyspeelgoed heb je voor een baby van 1 maand dan ook nog niet nodig. Bovenstaande items zijn een prachtig begin, waar je baby maandenlang plezier aan kan beleven. En wat ten alle tijde een welkome aanvulling is, zijn voorleesboekjes. Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met voorlezen! Voor een pasgeboren baby is het immers heerlijk om naar de stem van zijn ouders te luisteren en niet alleen te zijn. Een iets oudere baby hecht al veel waarde aan het ritueel van voorlezen voor het slapengaan en als je kindje nog iets ouder wordt leert hij ook een heleboel van de boekjes die jullie samen lezen. Neem dan ook zeker regelmatig een kijkje tussen het enorme aanbod van voorleesboeken voor baby’s!