Vallen, opstaan en weer doorgaan

Babyspeelgoed 10 maanden

Als je kindje 10 maanden oud is, heeft hij al een heel eigen karaktertje ontwikkeld. Hij volgt zijn eigen tempo, creëert steeds duidelijkere voorkeuren en begrijpt al een groot deel van wat je tegen hem zegt of met hem doet. Jou nadoen is zijn favoriete spelletje! Dat is leuk, én leerzaam. Met het juiste babyspeelgoed voor 10 maanden kun jij je baby ondersteunen bij alle stappen die hij zet – figuurlijk en (binnenkort) ook letterlijk!

babyspeelgoed 10 maanden

Speelgoed voor de fijne motoriek

Als je baby 10 maanden is, heeft hij de primitieve pincetgreep waarschijnlijk wel onder de knie: hij kan kleine voorwerpen vastpakken met zijn duim, wijsvinger en middelvinger. De komende weken oefent hij druk met het afzonderlijk van elkaar bewegen van die vingers om de pincetgreep te leren, waarbij hij alleen nog maar zijn duim en wijsvinger nodig heeft. Om hem daarbij te helpen kun je babyspeelgoed voor 10 maanden aanbieden dat de ontwikkeling van zijn fijne motoriek stimuleert. Perfect hiervoor is bijvoorbeeld pop-up speelgoed. Door met zijn wijsvinger op de verschillende knoppen te drukken komen er leuke diertjes omhoog, die bovendien licht en geluid maken. Vind je kindje het nog lastig om dit zelf te doen, dan kun je ook beginnen door als ouder zelf de diertjes omhoog te laten poppen. Je kindje kan ze dan weer dichtdoen – eerst met zijn hele handje, maar na een paar keer oefenen ook met alleen zijn wijsvinger. Hij doet jou immers maar al te graag na!

Ook blokken zijn perfect voor je kleintje om zijn fijne motoriek te oefenen. Dat geldt zowel voor houten blokken als voor kartonnen stapelblokken en DUPLO. Hij kan er nu nog niet mee bouwen, maar dat komt snel genoeg! Een setje blokken is dan ook echt een aanrader om alvast in huis te halen. Doe de ze in een mandje zodat je baby er lekker mee kan rammelen, het mandje ondersteboven kan gooien en kan leren de blokjes weer één voor één in het mandje terug te stoppen. Het opruimen is begonnen!

Andere items die geschikt zijn om je kleintje te helpen de pincetgreep te leren zijn onder andere kartonnen boekjes waarin hij zelf kan bladeren en trekdieren die hij aan een touwtje met zich mee kan nemen. Boekjes komen natuurlijk altijd van pas: om zelf in te bladeren, maar ook om gezellig samen te lezen en de eerste woordjes te leren. En zo’n trekdier kan in een mum van tijd zijn beste vriendje worden wanneer hij straks begint met lopen!

Leren lopen

Ook daarbij kun je je kindje helpen door hem interessant babyspeelgoed voor 10 maanden aan te bieden. Kan je baby eenmaal stevig staan aan de tafel en bank, dan gaat hij vast al zelf op zoek naar voorwerpen die hij kan gebruiken om achteraan te lopen. Een laag krukje, een lege doos of een krat bijvoorbeeld. Erg handig en veilig zijn die geïmproviseerde loopwagentjes in de meeste gevallen echter niet. Je kunt je kleintje dan ook dolblij maken met een echte babywalker of mooie blokkenkar!

Daar valt van alles aan te beleven én je kindje kan er op zijn eigen tempo achteraan leren lopen. Voor je het weet kruipt hij elke ochtend in vliegensvlugge vaart op zijn eigen loopwagentje af om de hele woonkamer rond te sjezen. Moe gelopen? Dan laat hij zich vallen en kan hij op zijn gemak wat liedjes aanzetten, een spelletje spelen of een poging doen tot het bouwen van een toren. Vast wel dat jij hem daar even bij wilt helpen, toch?

Loopwagentjes en blokkenkarren zijn er immers in allerlei varianten. Je kunt kiezen voor een plastic en interactief exemplaar dat de interesse van je kindje met licht en geluid aanwakkert. Ze zijn misschien iets minder duurzaam qua materiaal en zien er minder stijlvol uit in je woonkamer, maar ze kunnen over het algemeen wel tegen een stootje en gaan jarenlang mee. Bovendien kan je kleintje zo’n loopwagentje ook prima buiten gebruiken!

Een houten loopwagen oogt in de meeste gevallen wat rustiger en kan voor je baby net zo leuk zijn. Ook hierop zitten vaak diverse activiteiten bevestigd, zoals een spiegeltje, draaiknoppen en kralen om lekker mee te rammelen. En een blokkenkar is natuurlijk altijd een groot succes voor de kleine architect in de dop: daarin kan hij zijn eigen bouwstenen (en wie weet wat voor speelgoed nog meer) overal mee naartoe nemen. Kijk hem een trots zijn!

babyspeelgoed 10 maanden
babyspeelgoed 10 maanden

Babyspeelgoed voor 10 maanden en ouder

Veel babyspeelgoed voor 10 maanden is geschikt voor kindjes van deze leeftijd, maar ook voor al iets oudere baby’s en dreumesen. Omdat je het speelgoed op diverse manieren kunt gebruiken, kun je je kindje telkens op een andere manier uitdagen. Dat maakt dit soort speelgoed een duurzame investering!

Dat geldt bijvoorbeeld voor DUPLO, waar je baby van 10 maanden alleen nog maar mee kan rammelen en slaan. Het duurt niet lang meer voordat hij gaat proberen de blokken op elkaar te zetten en de komende jaren kan hij steeds complexere constructies gaan bouwen. Erg leuk en leerzaam om alvast in huis te halen zijn onder andere de getallentrein en lettervrachtwagen van LEGO DUPLO. Ze bevatten blokken in allerlei leuke kleurtjes die voor je baby erg aantrekkelijk zijn en helpen hem over een poosje het alfabet te leren en tot 9 te tellen!

Ook puzzelen wordt de komende jaren leuker en uitdagender, maar kan al beginnen bij 10 maanden. Een houten inlegpuzzel is perfect voor je kleintje om zijn pincetgreep mee te oefenen. Hij kan de stukjes nog niet terugleggen, maar ze er wel uithalen. Een ontzettend leuk spelletje om samen met jou te spelen! Benoem de dieren die hij ziet of maak er geluiden bij om tegelijkertijd zijn taalontwikkeling te stimuleren. Dubbel zoveel pret!

Stapelringen, vormenstoven en telramen: je baby snapt er nog weinig van, maar dat komt gauw genoeg. Op zijn eigen niveau kan hij vrijwel overal mee spelen en alvast beginnen met oefenen. Eerst de ringen van de toren afhalen, later er ook weer op leggen en na verloop van tijd zelfs de goede volgorde hanteren. Oefening baart kunst!