Nog één maand baby

Babyspeelgoed 11 maanden

Het is en blijft een cliché, maar wat vliegt de tijd! Nu je kindje 11 maanden is, zijn zijn laatste weken als baby ingegaan. Over een maand viert hij zijn eerste verjaardag en wordt hij een dreumes! En dat is te zien. Hij brengt zijn dagen steeds meer rechtop zittend of staand door, doet het liefst de hele dag wat jij ook doet en brabbelt er flink op los. Met dit babyspeelgoed voor 11 maanden kun jij je kleintje helpen zich spelenderwijs alsmaar verder te ontwikkelen!

babyspeelgoed 11 maanden

Imitatiespeelgoed

Naarmate je kindje ouder wordt begrijpt hij steeds beter dat hij deel uitmaakt van het gezin en wil hij overal bij betrokken worden. Bovendien krijgt hij oog voor detail, dus ontgaat hem niets. Hij ziet hoe jij in de pan roert wanneer je zijn eten klaarmaakt, hoe je telefoneert en hoe je schoonmaakt – dat wil hij ook!

Het kan dan ook ontzettend leuk zijn om je kindje tijdens het koken een maandje met wat keukengerei te geven. Een pannetje en een pollepel bijvoorbeeld, zodat hij lekker lawaai kan maken. Of wat bakjes die hij in elkaar kan zetten en weer uit elkaar kan halen.

Ook een groot succes voor je baby is zijn eigen babytelefoon. Jij bellen, hij bellen! Het ziet er hilarisch uit, zo’n kleintje met een telefoon aan zijn oor. Wacht maar: over een jaar loopt hij er eigenwijs mee rond en kletst hij zijn gesprekspartner de oren van het hoofd!

Het hoeft dus absoluut niet moeilijk te zijn om je baby van 11 maanden te vermaken. Met een beetje creativiteit kun je hem bij allerlei dagelijkse activiteiten betrekken. Geef hem een doekje en hij helpt je maar al te graag de tafels en kasten schoon te maken!

Nu hij bijna jarig is, is het bovendien handig om je alvast te oriënteren op een verjaardagscadeautje. Vind je kindje het leuk om jou te ‘helpen’ in de keuken? Dan is een speelgoedkeukentje een fantastisch idee! Hier kan hij heerlijk aan staan of bij zitten en naar hartenlust rommelen. Het deurtje open en dicht doen, spullen verstoppen en weer tevoorschijn halen of in de pannen roeren – net zoals jij. Een speelgoedkeukentje is een absolute aanwinst waarmee je kindje jarenlang vooruit kan!

Oorzaak en gevolg

Dankzij zijn groeiende oog voor detail is je baby van 11 maanden ook gefascineerd door alles wat beweegt en geluid maakt. Zijn loopwagentje bijvoorbeeld, maar ook pop-up speelgoed of een activiteitenkubus. Vooral die laatste biedt hem talloze uitdagingen, nu en de komende maanden. Zo kan hij nu al op de knopjes drukken om muziekjes af te spelen en lampjes te laten branden, maar leert hij over een poosje ook doelgericht acties te ondernemen. De benoemde dieren aan te wijzen bijvoorbeeld, schuifjes in de goede richting te zetten of blokjes in de juiste gaatjes te laten vallen.

De vormenstoof die veel activiteitenkubussen bevatten is immers een perfecte uitdaging voor een baby van 11 maanden. Het zal hem waarschijnlijk nog niet lukken om de vormpjes door de juiste openingen te duwen, maar hij maakt zo wel al kennis met verschillende vormen. Bovendien let hij goed op wanneer jij de blokken wél door de gaatjes weet te laten vallen en probeert hij je na te doen. Boekt hij eenmaal een paar keer per ongeluk succes en sta jij als zijn nummer één fan te juichten, dan krijgt hij de smaak te pakken!

Je baby leert zo steeds meer dat zijn acties bepaalde gevolgen uitlokken. Als ik op dit knopje druk, hoor ik dat geluidje. Duw ik het blokje door dit gaatje, dan valt het in de kubus. Bouw ik een toren van stapelblokken en geef ik die een zetje, dan vallen alle blokken met veel kabaal weer op de grond! Ook een houten inlegpuzzel stimuleert dit principe, evenals een set stapelringen. Het zijn allemaal kleine taakjes die je kindje met een beetje hulp zelf kan leren voltooien. Om apetrots op te zijn!

babyspeelgoed 11 maanden
babyspeelgoed 11 maanden

Meer babyspeelgoed voor 11 maanden

Uiteraard is er nog veel meer babyspeelgoed geschikt voor een kindje van 11 maanden, al maakt hij zo langzamerhand wel de overgang naar peuterspeelgoed. Het babyspeelgoed van de eerste maanden kun je inmiddels wel opruimen: daar is je kindje grotendeels op uitgekeken.

Bovendien heeft hij nu meer uitdaging nodig. Een groot succes zijn op deze leeftijd vaak badbekers die je kleintje in elkaar kan zetten of op elkaar kan stapelen. En mee in bad kan nemen uiteraard! Eenvoudige mandjes die je vult met knuffels, bijtringen of ander speelgoed zijn perfect voor je kindje om lekker in te rommelen. Alles in en uit de mandjes halen, van het ene mandje naar het andere mandje brengen of de mandjes omkiepen – hij kan het er hartstikke druk mee hebben.

Natuurlijk zijn ook boekjes voor een baby van 11 maanden fantastisch speelgoed. Kartonnen boekjes waarin hij zelf kan bladeren, maar ook boekjes die jullie samen lezen. Inmiddels herkent hij al aardig wat dieren of voorwerpen en wijst hij ze maar al te graag aan zodat jij ze kunt benoemen. Met een beetje oefening produceert hij misschien zelfs al wat klanken die in de richting komen van ‘poes’ of ‘appel’!

Zijn taalontwikkeling kun je blijven stimuleren door elke dag samen te lezen, liedjes te zingen en spelletjes te doen. Heel belangrijk om alvast te oefenen: bij ‘hieperdepiep hoera’, gooi je je handjes in de lucht! En een applausje voor jezelf mag ook, want wat doet je kleintje het toch goed. Reden te meer om samen muziek te maken met een trommel, xylofoon of piano. Twee violen en een trommel en een fluit…