Kijk eens wat ik met mijn handjes kan

Babyspeelgoed 3 maanden

Nu je baby 3 maanden oud is, begint hij langzamerhand echt te spelen. Hij kan steeds beter kleuren onderscheiden, ontdekt zijn handjes en grijpt alles wat binnen handbereik ligt. Het gaat allemaal nog lekker ongecontroleerd, maar door het juiste babyspeelgoed voor 3 maanden aan te bieden leert je baby al gauw vloeiender te bewegen. Wij zetten een aantal leuke tips voor je op een rijtje!

babyspeelgoed 3 maanden

Babyspeelgoed om vast te pakken

Tot voor kort was je baby zich nog nauwelijks bewust van zijn eigen lichaampje, maar inmiddels begint hij steeds beter te begrijpen wat hij kan. Zo rond de 3 maanden krijgt je baby een obsessie voor zijn eigen handjes. Hij bestudeert ze, probeert ze naar elkaar toe te brengen en leert bewust dingen vast te grijpen. Heel soepel gaat dat nog niet, maar oefening baart kunst!

Bijt- en grijpspeelgoed is ideaal, want je baby stopt maar al te graag van alles in zijn mond. Dat doet hij niet alleen omdat hij de wereld op alle mogelijke manieren wil ontdekken, maar vooral omdat de zenuwuiteinden in zijn mond op dit moment verder ontwikkeld zijn dan die in zijn handen. Hij kan met zijn mond en tong dus veel meer voelen van alles wat hij te pakken krijgt dan met zijn handjes, waar hij bovendien nog minder controle over heeft. Zorg er dan ook voor dat er geen kleine dingen in de buurt van je baby liggen, om te voorkomen dat hij daarin stikt.

Geschikt babyspeelgoed voor 3 maanden is groot, handig om vast te grijpen en veilig om in te bijten en op te sabbelen. Sophie de Giraf bijvoorbeeld is dé klassieker die geliefd is bij miljoenen baby’s en die op een veilige manier alle zintuigen stimuleert. Wat ons betreft een van de beste kraamcadeautjes die er bestaan!

Ander grijp- en bijtspeelgoed dat erg geliefd is bij baby’s van 3 maanden zijn bijvoorbeeld siliconen bijtringen in verschillende kleuren en met diverse texturen, zoals de Twisty bijtring van Munchkin. Mooi om naar te kijken, interessant om te bevoelen en alvast ideaal voor de eerste doorkomende tandjes!

Babyspeelgoed voor 3 maanden dat geluid maakt

Ook heerlijk om vast te pakken zijn rammelaars in allerlei soorten en maten. Je baby kan ze vastgrijpen en heen en weer bewegen om het principe van oorzaak en gevolg te leren kennen. Na een paar keer rammelen zal hij begrijpen dat hij degene is die op deze manier dat rammelende geluid dat hij hoort produceert. Wat zal hij trots zijn!

Erg leuk is bijvoorbeeld deze interactieve rammelaar van Playgro, die talloze functies heeft. Van het maken van ratelende en klikkende geluiden tot in de spiegel kijken, kiekeboe spelen, frunniken aan labeltjes en lekker bijten. Je baby kan zich er urenlang mee vermaken!

Hetzelfde gaat op voor ander speelgoed waarmee je kleintje geluid kan produceren, zoals een trappelpiano. Deze hang je in de box, zodat hij er met zijn voetjes tegenaan kan trappelen. Al gauw zal je baby doorhebben dat hij zo zelf muziek kan maken. Gezellig! En bovendien heel goed voor het gecontroleerd leren buigen en strekken van zijn beentjes. Twee vliegen in één klap!

Ook boekjes met muziekjes of geluiden zijn een groot succes. Iets moeilijker om zelf te hanteren, maar des te leuker om samen te lezen! Nijntje doet het bijvoorbeeld altijd goed, maar ook de boekjes van Paco zijn – zeker voor wanneer je kindje iets groter is – ontzettend leuk en leerzaam.

babyspeelgoed 3 maanden
babyspeelgoed 3 maanden

Leuke boekjes voor een baby van 3 maanden

Over lezen gesproken: 3 maanden is een zeer geschikte leeftijd om echt te beginnen met voorlezen! Je kindje kan op deze leeftijd al een stuk beter verschillende kleuren onderscheiden en zal boekjes dan ook steeds leuker gaan vinden. Stevige prentenboeken met felgekleurde afbeeldingen zijn op deze leeftijd het meest geschikt, aangezien je baby ongetwijfeld vol enthousiasme naar het boek zal slaan en het ook met alle liefde zal willen proeven.

Door regelmatig een momentje te nemen om met je kindje van 3 maanden te lezen en alles te benoemen wat hij in het boekje ziet, stimuleer je direct zijn taalontwikkeling. Het duurt nog wel even voordat hij je echt kan volgen en begint te praten, maar je legt op deze manier wel al de basis voor een ruime woordenschat. Hoe vaker je je baby voorleest en samen bepaalde begrippen tegenkomt, hoe eerder en sneller hij zich deze woorden eigen zal maken wanneer hij eenmaal de juiste klanken kan vormen.

Bovendien is het ook op andere manieren erg leuk, leerzaam en handig om boekjes te lezen. Een verhaaltje lezen voor het slapengaan kan een heerlijk rustgevend ritueel zijn dat je kindje voorbereidt op de nacht. Daarnaast kun je je kindje al lezende ontzettend veel leren over de wereld om hem heen en prikkel je zijn zintuigen met al die leuke plaatjes en eventueel verschillende texturen in voelboekjes. Met lezen kun je absoluut niet vroeg genoeg beginnen!