Dadadadadadadadada

Babyspeelgoed 4 maanden

Als je baby 4 maanden oud is wordt hij steeds beweeglijker. Dat geldt zowel voor zijn ledematen als zijn tong: hij oefent druk met omrollen én met brabbelen. Je kindje wordt actiever, zoekt meer en meer uitdaging en ontwikkelt continu nieuwe vaardigheden. Uiteraard kun jij hem daarbij ondersteunen, door babyspeelgoed voor 4 maanden aan te bieden. Wat en waarom? Dat vertellen wij je graag!

babyspeelgoed 4 maanden

Babyspeelgoed voor in buikligging

Sommige baby’s doen het al voordat ze 4 maanden oud zijn, anderen nemen er nog wat langer de tijd voor, maar zo rond de 4 à 5 maanden beginnen veel kinderen met omrollen. Ze leren vaak eerst hoe ze zich vanaf hun buik op hun zij kunnen laten vallen en zo weer door naar hun rug kunnen rollen. Vanuit rugligging naar buikligging vergt heel wat meer kracht, maar als ze er eenmaal handigheid in hebben gaan ze hard! Voor je het weet rolt je baby de hele kamer door en is het dus oppassen geblazen.

Je kunt je baby helpen kracht op te bouwen door hem te stimuleren meer tijd op zijn buik door te brengen. Vindt je kindje dit niet zo leuk, dan kan een buikligtrainer een uitkomst zijn. Deze bevat een kussen en diverse leuke speeltjes om je baby ondersteuning te bieden en tegelijkertijd te entertainen. Een waterspeelmat is ook ontzettend leuk, heel leerzaam en erg fijn om als kraamcadeautje te krijgen!

Lukt het je kleintje bijna om om te rollen, dan kun je hem een handje helpen door bijvoorbeeld zijn handje vast te pakken en zo het laatste zetje te geven. Ook kun je interessant speelgoed zoals zijn favoriete rammelaar of bijtring nét binnen handbereik leggen, zodat hij zijn best moet doen om het te pakken te krijgen. Soms een tikkeltje frustrerend, maar zo’n uitdaging helpt hem wel om zijn grenzen te verkennen!

Wanneer je baby de smaak eenmaal te pakken heeft zal hij graag al rollende met wat leuks in zijn handjes op ontdekkingstocht gaan. Zachte knisperboekjes zijn bijvoorbeeld ideaal om vast te houden en telkens op een ander plekje in de kamer te ‘lezen’. Leg ze op een vaste plek en binnen een mum van tijd weet je kindje ze zelf te vinden!

Babyspeelgoed voor 4 maanden om de taalontwikkeling te stimuleren

Een andere vaardigheid waarmee je baby van 4 maanden volop oefent is praten. Al wekenlang maakt hij regelmatig geluidjes, maar zowel het volume als de frequentie beginnen rond deze leeftijd aardig toe te nemen. Je kindje vindt het fantastisch als jij reageert op zijn gebrabbel en zal dan ook druk blijven oefenen met verschillende klanken. De ene week is ‘jajajajaja’ favoriet en een week later hoor je de hele dag ‘hablahablahablahabla’. Uit met de rust in huis!

Voor zijn taalontwikkeling is het goed om veel met je baby te praten. Leg hem uit wat je doet als je hem verschoont of omkleedt, reageer op zijn gebrabbel en ga samen lezen! Vooral stevige kartonnen boekjes met eenvoudige plaatjes zijn de komende maanden leuk om samen te bestuderen. Je baby kan er zelf in bladeren, het is niet erg als hij het boekje in zijn mond stopt en het is overzichtelijk. De boeken van Nijntje bijvoorbeeld zijn heel simplistisch en daardoor voor je kindje erg aantrekkelijk. Voor je het weet wijst je baby de plaatjes in het boek aan zodat jij kunt benoemen wat hij ziet en probeert hij je na te praten!

Voor jou is het misschien saai, maar voor je kindje is het heerlijk om regelmatig dezelfde boekjes te lezen. Het is voorspelbaar, geeft hem rust en zorgt ervoor dat hij sneller dingen oppikt. Favorieten blijven voor de meeste kinderen de klassiekers zoals Nijntje, Dikkie Dik en Rupsje Nooitgenoeg. Ideaal aan vooral Nijntje en Dikkie Dik is dat er talloze varianten van deze stevige en leuke boekjes te krijgen zijn. Zo kun je zo nu en dan wisselen van verhaaltje, terwijl het voor je kindje toch herkenbaar blijft. Eenvoudig, maar nog altijd ontzettend leuk én effectief!

babyspeelgoed 4 maanden
babyspeelgoed 4 maanden

Bijtspeelgoed

Kwijlen, bijten en nog meer kwijlen – het kunnen signalen zijn dat je baby’s eerste tandjes doorkomen! Gemiddeld gebeurt dat tussen de 4 en 7 maanden, maar eerder of later kan natuurlijk ook. Ook kan je baby al last hebben van zijn tandjes, weken tot maanden voordat ze daadwerkelijk doorkomen. Au!

Ze mogen er dan wel heel schattig uitzien, die kleine babytandjes, ze kunnen voor aardig wat tranen zorgen. Als ouder wil je je kindje natuurlijk niet verdrietig zien, dus doe je er alles aan om zijn leed te verzachten. Ontzettend welkom bij doorkomende tandjes is bijtspeelgoed. Speciaal babyspeelgoed voor kindjes vanaf 3 à 4 maanden dat veilig is om op te bijten en dat de pijnlijke druk die doorkomende tandjes veroorzaken verzacht. Het meest populaire bijtspeelgoed is Sophie de Giraf: een giraf van natuurrubber die gemakkelijk vast te pakken is en ideaal is om op te kauwen. Niet voor niets is deze giraf al 60 jaar een favoriet kraamcadeau!

Het is echter fijn om meerdere soorten bijtspeelgoed in huis te hebben, zodat je kindje de keuze heeft en indien nodig kan variëren. Wil je baby iets harders om op te bijten, dan is een houten bijtring namelijk meer geschikt. Deze van Jollein bijvoorbeeld, die naast bijtring ook rammelaar is. Een combinatie van hout en siliconen kan ook: veel shops met handgemaakte baby-items verkopen dit soort bijtringen die je kunt personaliseren met de naam van je kindje. Wederom een ontzettend leuk kraamcadeautje!

Op het moment dat je kindje echt heel veel last heeft van zijn doorkomende tandjes, werkt een koelbijtring vaak het beste. Deze bijtring leg je voor gebruik even in de koelkast, waar de gel of het water in de bijtring de kou van de koelkast overneemt. Bijt je kindje op de koelbijtring, dan verdooft de kou de pijn van de doorkomende tandjes. Een hele verademing!