Op ontdekkingsreis

Babyspeelgoed 5 maanden

Met 5 maanden wordt je kindje zich steeds meer bewust van de wereld om zich heen. Hij wil alles vastgrijpen en bestuderen, is zeer geïnteresseerd in geluiden en probeert zichzelf op allerlei manieren te verplaatsen. Het zal niet lang meer duren voordat je baby je overal volgt en zelf op ontdekkingsreis gaat. Met deze tips voor babyspeelgoed voor 5 maanden kun jij hem daarin optimaal begeleiden!

babyspeelgoed 5 maanden

Babyspeelgoed om vast te grijpen

Nu je kindje steeds meer controle krijgt over zijn ledematen is niets meer veilig! Hij pakt alles wat hij maar pakken kan vast en weet zich op allerlei manieren steeds verder van zijn speelmat te bewegen. Wie weet rolt je kindje zich wel al om en weet hij zich op deze manier door de hele woonkamer te verplaatsen. Fantastisch natuurlijk! Je kunt hem stimuleren om te bewegen door interessant speelgoed nét binnen (om te leren omrollen) of buiten (als hij zich al enigszins kan verplaatsen) handbereik te leggen. Speelgoed met felle kleurtjes dat gemakkelijk vast te grijpen is blijft voorlopig favoriet: het springt in het oog en je baby kan het zelf pakken. Zo wordt hij steeds zelfstandiger en daar is hij maar wat trots op!

Om zijn fijne motoriek te oefenen kun je hem grijpspeelgoed in verschillende vormen en maten aanbieden. Zo leert hij zijn vingers steeds op een andere manier te bewegen en fijnere grepen te maken. De Oball rammelaar is bijvoorbeeld erg geschikt, omdat deze gemakkelijk vast te grijpen is, in verschillende felle kleuren verkrijgbaar is én een rammelend geluid maakt. Een activiteitenspeeltje is echter ook ideaal, omdat deze vele verschillende items bevat waar je kindje mee kan spelen. Het knuffeltje zelf is gemakkelijk met een grove greep vast te houden, terwijl voor het voelen aan de labeltjes juist hele fijne motoriek vereist is. Speelgoedringen zijn een goede aanvulling op al het andere grijpspeelgoed, omdat je kindje zich kostelijk kan vermaken met het uit elkaar proberen te trekken van de ringen – die overigens ook heel handig zijn om speelgoed ergens aan te bevestigen!

Spelletjes om samen te spelen

Hoewel het heel goed om je kindje regelmatig zelf te laten spelen, blijft het natuurlijk ook belangrijk en ontzettend leuk om samen te spelen. Spelletjes die het rond de leeftijd van 5 maanden goed doen zijn kietelspelletjes zoals ‘daar komt een muisje aangelopen’ en allerlei manieren om kiekeboe te doen. Zo kun je niet alleen je handen voor je ogen doen, maar ook ergens achter tevoorschijn komen, de deur open en dicht doen, kiekeboe doen met een knuffel, de ogen van je kindje bedekken met een doek of juist een doek over je eigen gezicht leggen en je kindje die eraf laten trekken.

Je kindje leert met 5 maanden immers steeds beter dat bepaalde acties bepaalde reacties uitlokken. En dus ook dat als hij de doek van jouw gezicht haalt, hij jou weer kan zien. Dat helpt hem ook bij het ontwikkelen van objectpermanentie: het besef dat als hij iets niet meer ziet, het nog wel bestaat. De tijd van verlatingsangst begint er immers ook aan te komen. Je kindje gaat binnenkort beseffen dat jij weg kunt gaan. Hij ziet je dan niet meer, maar je bestaat nog wel: je bent alleen niet meer bij hem. Kiekeboe spelen kan hem helpen om te beseffen dat als hij je niet meer ziet, je er nog wel bent én dat je ook weer terugkomt.

Daarnaast blijf het natuurlijk altijd ontzettend fijn en leerzaam om samen met je kindje liedjes te zingen en boekjes te lezen. Wissel simpele boekjes met plaatjes om aan te wijzen af met mooie prentenboeken om uit voor te lezen en maak er samen een heerlijk ritueel van om in de boeken te duiken. Daar zullen jullie nog jarenlang plezier aan beleven!

babyspeelgoed 5 maanden
babyspeelgoed 5 maanden

Babyspeelgoed voor 5 maanden om naar te luisteren

Natuurlijk is jouw stem nog altijd het favoriete geluid van je kindje, maar met 5 maanden krijgt je kindje ook steeds meer interesse voor de wereld om hem heen. Ideaal babyspeelgoed voor 5 maanden bevat dan ook aantrekkelijke geluidjes die je baby zelf kan produceren door er bijvoorbeeld mee te rammelen. Extra pluspunten krijgt het speelgoed van je kindje als het gemakkelijk vast te grijpen is, zoals deze zachte rammelaar van Little Dutch die zelfs voor volwassenen een lust voor het oog is.

Alles wat in het oog springt en de aandacht van je kindje trekt wordt nu echter steeds interessanter. Een babytelefoon bijvoorbeeld, waar je kindje nog jaren mee kan spelen. Met 5 maanden is het fantastisch om te leren dat de telefoon licht en geluid maakt wanneer je op de knopjes drukt. Naarmate je kindje ouder wordt zal hij steeds beter leren welke knopjes waartoe dienen en zal hij de telefoon tijdens fantasiespelletjes gaan gebruiken waarvoor hij bedoeld is: om mee te bellen, appen en fotograferen – net zoals jij met jouw telefoon doet.

Heb je een boxpiano voor je kindje in huis, maar speeltje kindje nauwelijks meer in de box? Dan is het ook leuk om de boxpiano op de grond te leggen! Nu je kindje steeds beter op zijn buik kan liggen, kan hij de piano immers met zijn handjes bedienen. Hij ziet zo ook direct het effect van zijn handelingen en zal het heerlijk vinden om op de muziek te leren dansen!