Leren spelen

Babyspeelgoed 8 maanden

Al twee derde van het eerste levensjaar van je kindje zit erop! Het echte ‘baby’ is er vanaf: niet alleen groeit je kindje met 8 maanden nog altijd als kool, hij begint ook steeds beter te leren spelen. Blokjes tegen elkaar slaan, speelgoed in en uit een bakje halen en geluid produceren: alles wat ook maar enig resultaat oplevert is machtig interessant. Net zoals dit babyspeelgoed voor 8 maanden!

babyspeelgoed 8 maanden

Babyspeelgoed voor de taalontwikkeling

Met 8 maanden heeft je baby zowel op motorisch vlak als op het gebied van taalontwikkeling waarschijnlijk al behoorlijk wat grote sprongen gemaakt. Zo kan hij nu met gemak omrollen, razendsnel tijgeren en misschien al zelfstandig gaan zitten. Sommige kindjes nemen er wat meer de tijd voor, anderen trekken zich rond deze leeftijd al op en proberen te gaan staan. Er is geen goed of fout, zolang je kindje zich maar stap voor stap blijft ontwikkelen!

Wat zijn woordenschat betreft hoef je rond 8 maanden nog niet heel veel van je baby te verwachten, al zal hij je op zijn eigen manier wellicht wel al de oren van het hoofd kletsen. Met heel veel ‘rrrrrrr’, ‘jajajaja’ of ‘dadadada’ probeert hij ook deel uit te maken van het gesprek. Het duurt echter niet lang meer voordat je de eerste herkenbare klanken zult horen: ‘papapa’ of ‘mamama’. Je baby weet nog niet precies wat hij hiermee bedoelt, maar ook daarop hoef je geen maanden meer te wachten. Eenvoudige woordjes die hij vaak hoort en die hij kan koppelen aan herkenbare voorwerpen of activiteiten, begint hij te begrijpen.

Jij kunt hem daarbij helpen door veel tegen hem te praten én door samen te lezen. Eenvoudige boekjes van stof of karton (die je baby niet kapot kan scheuren) zijn ideaal babyspeelgoed voor een kindje van 8 maanden. Hij kan het boekje zelf bestuderen en zijn fijne motoriek oefenen met het bladeren, maar hij kan er ook samen met jou in lezen. Kies daarvoor het liefst boekjes met duidelijke en simpele plaatjes van bijvoorbeeld dagelijkse voorwerpen of dieren. Wijs de plaatjes aan, benoem wat je ziet en praat langzaam om je kindje de kans te geven de klanken in zich op te nemen. Door elke dag een momentje te nemen om samen te lezen, werken jullie op een gezellige manier samen aan zijn taalontwikkeling!

Beginnen met bouwen

Ook wat betreft zijn fijne motoriek heeft je kindje de afgelopen maanden al veel geleerd. Zijn grijpreflex is verdwenen en heeft plaatsgemaakt voor bewust vastpakken. Dat doet hij nu nog met zijn hele handje, maar de komende tijd leert hij zijn vingers steeds beter afzonderlijk van elkaar te bewegen. Zo rond de 9 maanden leert hij de primitieve pincetgreep: met zijn duim, wijsvinger en middelvinger kan hij iets vastpakken. Een blokje bijvoorbeeld!

Blokken zijn perfect speelgoed om de fijne motoriek te oefenen. Niet alleen omdat ze op diverse manieren vastgepakt kunnen worden, maar ook omdat je kindje er van alles mee kan doen – nu en in de toekomst. Van twee blokjes tegen elkaar slaan met de handjes tot het bouwen van een hoge toren: het lijkt nog langzaam te gaan, maar over een poosje verbaas je je erover hoe snel je kleintje zich heeft ontwikkeld tot een heuse architect.

Een blokkendoos is dan ook een echte aanwinst voor een baby van 8 maanden. Hij kan er zijn (primitieve) pincetgreep mee oefenen, hij kan er lekker ‘muziek’ mee maken en hij kan er op diverse manieren mee spelen. Zo is het op deze leeftijd bijvoorbeeld al leuk om hem diverse bakjes of mandjes te geven waar hij de blokjes in en uit kan doen. Fantastisch tijdverdrijf voor je kleintje! Ook kun je samen torens bouwen, die hij mag omgooien. Dat wordt lachen! Stiekem geef je je baby op deze manier wel al het goede voorbeeld, dus zal het vast niet lang duren voordat hij zelf een poging gaat wagen om twee blokjes op elkaar te zetten…

Naast blokken zijn er natuurlijk ook andere voorwerpen waarmee je dezelfde doelen kunt bereiken. Zo zijn stapelbekers bij de meeste kinderen een hit, zeker omdat ze deze ook nog eens mee kunnen nemen in bad of in het zwembad. Kies je voor een variant met sproeigaatjes in verschillende vormen en maten, dan is het spetteren geblazen!

babyspeelgoed 8 maanden
babyspeelgoed 8 maanden

Babyspeelgoed voor 8 maanden om muziek mee te maken

Brabbelen, blokjes tegen elkaar slaan of met bekers op de grond timmeren: je kleintje van 8 maanden ontdekt steeds meer manieren om geluid te maken. En een lol dat hij daarin heeft! Het is dan ook leuk om je baby speelgoed aan te bieden dat hem stimuleert deze vaardigheden verder te ontwikkelen. Wie weet heb je wel een muzikant in de dop in huis!

Met een eenvoudige rammelaar kan je kindje al lekker ritmisch bewegen, maar er zijn ook talloze interactieve opties op de markt die je kindje laten kennismaken met muziek. Een activiteitenkubus is een fantastische optie, omdat deze vele verschillende geluiden bevat – bovenop diverse activiteiten die de fijne motoriek stimuleren. Als babyspeelgoed voor 8 maanden is zo’n kubus vooral leuk om ‘per ongeluk’ geluid mee te produceren, maar al snel zal je kindje doorhebben dat hij het is die muziek maakt, wanneer hij op de knopjes drukt. Is je kindje wat ouder, dan kan hij bewust muziek gaan maken en leert hij de vragen die de kubus stelt te beantwoorden door de pijl bovenop de kubus in de juiste richting te bewegen. Met zo’n interactieve activiteitenkubus kan je kindje dus wel een paar jaar vooruit!

Uiteraard kun je je kleintje ook al introduceren in de echte wereld van muziek. Een houten xylofoon is leuk om samen op te timmeren en sambaballen zijn heerlijk om mee te schudden. Ook zijn er boekjes die de muzikaliteit van de jonge spruit aanspreken, zoals de boekjes van Paco. Of je nu fan bent van jazz, rock of klassieke muziek, er is genoeg keuze!