Kijk, ik kan staan!

Babyspeelgoed 9 maanden

9 maanden op, 9 maanden af: je kindje is nu net zo lang uit de buik als in de buik! Alweer een mijlpaal, en het gaat al zo snel. Rond deze leeftijd kan of leert je kindje immers al tijgeren, kruipen, zitten en misschien zelfs staan. Hij begrijpt je steeds beter en probeert op zijn eigen manier met je te communiceren. Ook kan hij steeds beter zelf spelen! Al doet hij dat nog steeds het liefst samen met jou. Wij zetten de leukste tips om alleen én samen te spelen voor je op een rij!

babyspeelgoed 9 maanden

Babyspeelgoed om mee te rollen

Hoewel het leven van een baby van 9 maanden met verlatingsangst en slaapregressies nogal hectisch kan zijn, is het ook ontzettend leuk. Jij vraagt je misschien af waar hij al die energie vandaan haalt na wéér een gebroken nacht, maar hij is volop bezig de wereld te ontdekken. Met 9 maanden legt hij bijvoorbeeld al aardig wat verbanden. Hij weet wat er gebeurt wanneer het bedtijd is, wanneer hij eten krijgt en wanneer je zijn luier verschoont. Die voorspelbaarheid is fijn, want dat geeft hem rust. En die rust zorgt ervoor dat hij de ruimte krijgt om op andere vlakken juist volop te gaan experimenteren!

Zo leert hij het verband te leggen tussen een bal weggooien en hem niet meer zien. Hij zal de bal achterna moeten gaan om hem weer te vinden. Dolle pret! Ook auto’s, treinen of andere rijdende voertuigen zijn fantastisch babyspeelgoed voor een kindje van 9 maanden. Als hij eenmaal een paar keer per ongeluk heeft gemerkt dat hij zo’n autootje met zijn hand over de grond kan laten rijden, doet hij dagenlang niets anders meer!

Ook een trekdier is een absolute aanrader voor deze leeftijd: jij kunt het diertje vooruit trekken en je kindje erachteraan laten kruipen, maar je kindje kan het touwtje ook zelf vasthouden en het diertje zo met zich mee laten rijden tijdens het tijgeren. En leert hij over een tijdje lopen, dan gaat zijn beste vriendje natuurlijk mee!

Kortom: nu je kindje zichzelf eenmaal goed kan verplaatsen is al het speelgoed dat beweegt een grote aanrader. Zo krijgt hij steeds meer controle over zijn lijfje en breidt hij zijn leefwereld in rap tempo uit!

Zitten, staan, lopen

Hoewel het nog een aantal maanden kan duren voordat je kindje zijn eerste losse stapjes zet, wordt hij zo langzamerhand wel een echte krachtpatser. Voor een wedstrijdje tijgeren draait hij zijn hand niet meer om en wie weet kan hij al met gemak zelfstandig gaat zitten. Zijn wereld breidt zich nu niet meer alleen horizontaal uit, maar ook verticaal: de hoogte in.

Tafels, stoelen, banken – alles waaraan je kleintje zich kan optrekken wordt omgetoverd tot klimtoestel. Voor je het weet staat hij rechtop en wordt het tijd om zijn box en zijn bedje te verlagen!

Je baby is creatief genoeg om zelf van alles te vinden om zichzelf aan vast te houden en na verloop van tijd zelfs achteraan te lopen. Of jij het daarmee eens bent, dat is echter de vraag. Het kan dan ook zeker leuk zijn om te investeren in een loopwagentje of blokkenkar: daar kan je kindje met 9 maanden al volop mee spelen en als hij er eenmaal klaar voor is vrolijk achteraan banjeren!

Ze zijn er in allerlei soorten en maten, zowel van hout als interactief. Het is maar net waar jij én je kindje blij van worden. Het voordeel van zo’n loophulpje is dat je kindje veilig, zelfstandig en op zijn eigen tempo kan oefenen met lopen. Met 9 maanden zal hij vooral nog met de blokken uit zijn blokkenkar of de activiteiten op zijn babywalker spelen. Dat zorgt er echter wel voor dat hij al bekend wordt met zijn speelgoed, waardoor hij er met meer vertrouwen achter zal gaan staan wanneer hij eenmaal zover is. En dat zelfvertrouwen, dat is natuurlijk precies wat je hem mee wilt geven wanneer hij zijn eerste echte stapjes de wijde wereld in zet!

babyspeelgoed 9 maanden
babyspeelgoed 9 maanden

Babyspeelgoed voor 9 maanden om te lezen

Met 9 maanden zit je baby dus allesbehalve stil, maar ook op andere gebieden blijft hij zichzelf ontwikkelen. Wie weet hoor je vanuit zijn bedje al regelmatig ‘mamama’ of ‘papapa’ klinken, zwaait hij je uit en komt hij de keuken in tijgeren zodra hij hoort dat je iets lekkers voor hem aan het maken bent. Je kindje bestudeert alles wat jij doet nauwkeurig en doet zijn uiterste best om je na te doen. Hij wil er immers bij horen!

Jij kunt hem daarbij helpen door hem bij zoveel mogelijk activiteiten te betrekken en te vertellen wat je allemaal doet. Hij kan je nog niet napraten, maar slaat wat je zegt wel goed op. Alles wat jullie regelmatig samen doen, maakt hij zich daardoor al snel eigen. Op zijn eigen manier zal hij je laten merken dat hij je begrijpt of dat hij iets wil. Een spelletje spelen bijvoorbeeld, of een boekje lezen!

Met boekjes lezen kun je niet vroeg genoeg beginnen. Boekjes zijn dé manier om de taalontwikkeling te stimuleren, samen tot rust te komen en op speelse wijze van alles te leren. Als babyspeelgoed voor een kindje van 9 maanden zijn vooral boekjes met eenvoudige plaatjes en korte woordjes geschikt. Woordjes die je kindje binnen nu en een paar maanden zelf kan gaan uitspreken!

Juist door het simpel te houden, maak je het voor je kindje behapbaar en aantrekkelijk. Voor je het weet dreunt hij het hele vocabulaire van Nijntje op!