Welke loopfiets koop je voor een kind van 1 jaar?

Of je kindje zijn eerste stapjes nu al heeft gezet of nog niet, zo rond de 1 jaar zal het meestal niet lang meer duren. En kan hij eenmaal lopen, dan is de ‘stap’ naar een loopfiets zo gemaakt! Maar welke loopfiets koop je voor een kind van 1 jaar? Hij kan immers pas net lopen en heeft nog wel de nodige ondersteuning nodig. Tegelijkertijd wil je hem echter ook stimuleren zijn grove motoriek te oefenen en zijn evenwicht te trainen. Wij geven je tips en zetten onze 10 favoriete loopfietsjes voor 1 jaar voor je op een rijtje!

Waarom een loopfiets voor een kind van 1 jaar?

Een loopfiets is een perfect cadeau voor een kind van 1 jaar, om meerdere redenen:

  • Met een loopfiets traint een kind van 1 jaar zijn grove motoriek. Hij leert onder andere beter te lopen, zichzelf af te zetten, te sturen, sneller vooruit te komen en zichzelf uit te laten rollen – heel wat vaardigheden die hem op iets latere leeftijd goed van pas zullen komen!
  • Ook traint een kind van 1 jaar zijn evenwichtsgevoel met een loopfiets, zeker wanneer hij na ongeveer een jaar de overstap maakt naar een loopfiets met 2 wielen.
  • Heeft je kind de smaak van het fietsen op zijn loopfiets eenmaal te pakken, dan ontwikkelt hij gaandeweg steeds meer ruimtelijk inzicht. Hij leert zijn eigen snelheid en die van anderen in te schatten, krijgt begrip van afstanden en kan steeds beter sturen om soepel de bocht door te gaan of obstakels te vermijden.
  • Een loopfiets maakt de overstap naar een echte fiets gemakkelijker. Je kind is al gewend aan het concept van een fiets, terwijl hij daar met een loopfiets nog op een vertrouwde manier mee kan oefenen. Hij kan met zijn voeten immers aan de grond, waardoor het risico op vallen minimaal is. Verliest hij zijn evenwicht, dan strekt hij automatisch zijn benen uit en vangt hij zichzelf zo op. Dat geeft hem heel wat vertrouwen in zijn eigen lichaam!
  • Hoe beter een kind het fietsen op zijn loopfiets onder de knie krijgt, hoe sneller hij vooruitkomt. Zo duurt een wandeling naar de supermarkt een paar straten verderop ineens een stuk minder lang!

Kortom: een loopfiets is een echte aanrader voor een kind van 1 jaar! En dat hij nou net rond die leeftijd begint met lopen maakt een loopfiets hét cadeau om te vragen voor zijn eerste verjaardag. Belangrijk om jezelf af te vragen voordat je gaat shoppen is wel: welke loopfiets koop je dan voor een kind van 1 jaar?

Waar moet je op letten bij het kopen van een loopfiets voor een kind van 1 jaar?

Een kind van 1 jaar kan misschien net zelfstandig lopen, maar in de meeste gevallen zelfs nog net niet. Dat maakt voor het lopen op een loopfiets weinig verschil; zodra hij kan lopen met ondersteuning, kan hij zijn loopfiets gebruiken. Mits je kiest voor een loopfiets met 3 of 4 wielen!

Loopfiets met 3 of 4 wielen

Dat raden we voor een kind van 1 jaar altijd aan. Een loopfiets met 2 wielen biedt hem te weinig ondersteuning en vraagt te veel van zijn evenwicht, dat nog volop in ontwikkeling is. Wil je slechts één keer investeren in een loopfiets waar je kind jaren mee vooruit kan, kies dan voor een zogenaamde 4-in-1 of 3-in-1 loopfiets! Deze kan omgebouwd worden van een driewieler naar een tweewieler, zodat je kind er vanaf een jaar of twee ook mee kan oefenen zijn balans te bewaren.

Loopfiets met verstelbaar zadel en stuur

Naast het aantal wielen is het uiteraard ook belangrijk om te letten op het formaat van de loopfiets voor je kind van 1 jaar. Veel loopfietsjes zijn in hoogte verstelbaar; soms alleen aan het zadel, soms ook aan het stuur. Dat is ideaal, omdat je de hoogte van de loopfiets zo perfect af kunt stellen op de lengte van je kind. Zo weet je zeker dat je kind veilig en comfortabel kan fietsen op zijn loopfietsje en kan hij er bovendien langer mee doen.

Idealiter komt de bovenkant van het zadel uit op ongeveer kruishoogte wanneer je kind er recht naast staat. Zit hij op zijn loopfietsje, dan moet hij met iets gebogen knieën nog bij de grond kunnen om zichzelf af te kunnen zetten. Het stuur moet zich op zo’n hoogte bevinden dat je kind het stevig vast kan pakken wanneer hij goed rechtop zit. Zo bevorder je een ergonomische zithouding en voorkom je dat je kind naar de grond gaat kijken in plaats van zijn blik naar voren richt.

Over het stuur gesproken: een breed stuur geeft je kind meer controle over zijn fietsbewegingen dan een smal stuur en handvatten met een grove structuur voorkomen dat je kindje de macht over het stuur verliest wanneer hij een beetje zweet of van de spanning klamme handjes krijgt.

Kijk wanneer je een loopfietsje voor je kind van 1 jaar uitzoekt ook even naar de vorm van het zadel. Op een volledig plat zadel kan je kindje gemakkelijker naar voren en naar achteren schuiven, waardoor hij minder stabiel op zijn fietsje zit. Kies daarom liever voor een zadel met een soort kuiltje of welving erin, die ervoor zorgt dat je kindje veilig op zijn plek blijft zitten.

Loopfiets met luchtbanden of massieve banden?

Ten slotte de banden: ga je voor een loopfiets met massieve banden of een exemplaar met luchtbanden? Massieve banden, van PCV of harde kunststof, bieden wat minder grip en rollen iets minder soepel dan luchtbanden. Voor binnenshuis zijn ze echter ideaal, omdat ze niet lek gaan en geen strepen op de vloer achterlaten. Veel kindjes zullen het echter juist ook fantastisch vinden om buiten te kunnen fietsen en dan zijn luchtbanden toch een stuk prettiger. Zeker wanneer je kindje al wat langere afstanden kan afleggen: luchtbanden zijn schokdempend, waardoor ze een stuk comfortabeler zijn om buiten op te fietsen.

Een hoop aandachtspunten! Dat maakt het niet per se eenvoudig om de meest geschikte loopfiets voor jouw kindje van 1 jaar uit te zoeken. Onderstaand overzicht doet dat wel! Hierin vind je onze 10 favoriete loopfietsjes voor kinderen van 1 jaar, mét al hun voor- en nadelen natuurlijk. Zo kun je zelf een afweging maken en maak je gemakkelijk een keuze!

Onze 10 favoriete loopfietsjes voor 1 jaar

Ga naar de laagste prijs
prenatal.nl (€57,99)
Laatst bijgewerkt op: oktober 5, 2022 - 11:43 pm

Hij is stoer, hij is degelijk én hij is betaalbaar: deze houten loopfiets van Prénatal.

Ga naar de laagste prijs
prenatal.nl (€55,96)
Laatst bijgewerkt op: oktober 5, 2022 - 11:41 pm
Ga naar de laagste prijs
prenatal.nl (€69,95)
Laatst bijgewerkt op: oktober 5, 2022 - 11:38 pm
Ga naar de laagste prijs
prenatal.nl (€29,99)
Laatst bijgewerkt op: oktober 5, 2022 - 11:36 pm
Ga naar de laagste prijs
degrotespeelgoedwinkel.nl (€59,99)
Laatst bijgewerkt op: oktober 5, 2022 - 11:30 pm
Ga naar de laagste prijs
trapvoertuigdiscounter.nl (€20,25)
Laatst bijgewerkt op: oktober 5, 2022 - 11:26 pm
Ga naar de laagste prijs
trapvoertuigdiscounter.nl (€99,25)
Laatst bijgewerkt op: oktober 5, 2022 - 11:28 pm
Ga naar de laagste prijs
trapvoertuigdiscounter.nl (€24,25)
Laatst bijgewerkt op: oktober 5, 2022 - 11:25 pm
Ga naar de laagste prijs
houtenspeelgoed-shop.nl (€84,95)
Laatst bijgewerkt op: oktober 5, 2022 - 11:21 pm
Ga naar de laagste prijs
houtenspeelgoed-shop.nl (€84,95)
Laatst bijgewerkt op: oktober 5, 2022 - 11:19 pm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.